Motie geluidsoverlast Buitenhof en Hoogkerk-Zuid aangenomen

publicatie: 19-04-2018

Hoogkerk - De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om de geluidsoverlast van de A7 bij De Buitenhof en Hoogkerk Zuid te beperken. De Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) trok aan de bel, toen ze erachter kwam dat de aannemer van het project Ring-Zuid de aanleg van stil asfalt met enkele jaren had uitgesteld. Hierdoor zou de geluidsoverlast nog jaren voortduren.

 

Het college van B&W gaf aan niets te kunnen doen tegen het uitstel, omdat de aannemer voldoet aan alle contractuele en wettelijke verplichtingen. Dit vindt de gemeenteraad te kort door de bocht. De gemeente moet er bij de aannemer op aandringen al eerder geluidsbeperkende maatregelen te treffen, stelt de raad in de motie. De geluidsoverlast is erger geworden met de aanleg van de nieuwe busop- en -afrit. Een tijdelijk geluidsscherm helpt niet voldoende, vinden de bewoners.

>>> Terug naar het overzicht
Het kan verkeren 
De gemeente staat stijf van de ambitie om het verkeer in Stad West aan te pakken. De plannen op een rij:
1. De weg Gravenburg-De Held krijgt wegversmallingen. 
2. De weg Groningen-Zuidhorn krijgt minder afslagen en een parallelweg. Ook komt er een tunneltje voor het verkeer vanuit Hoog­kerk naar Dorkwerd en vice versa.
3. De Kerkstraat wordt deels een 30 km-zone. Het verkeer wordt extra afgeremd met een wegversmalling en extra parkeervakken langs de weg.
 
We
moeten natuurlijk blij zijn dat er nu wat minder hard gereden kan worden op de doorgaande wegen. Toch bekruipt me het gevoel dat er wederom te weinig aan de wandelaars wordt gedacht. 
De weg Hoogkerk-Gravenburg-Friese­straatweg kent alleen op het eerste stuk een vervaarlijk schuin lopend stoepje. Voor de rest moet je op de smalle weg lopen.
Ook van De Held naar Graven­burg ligt een stoeploze weg. Stoepen komen er niet. Misschien een begrind paadje, als dat allemaal binnen de regels past.
Dan het ontbreken van bushokjes bij Gravenburg. Hier sta je nog altijd vol in wind en regen en de laatste tijd in de volle zon te ­wachten op de sporadische streek­bussen. Stadsbussen komen hier niet.
Ik weet, het klinkt als
de beboete chauffeur die tegen de agent roept: ‘Ga toch boeven vangen.’ Toch had ik andere prioriteiten gesteld: veiligheid en comfort voor wandelaars en buspassagiers.
En een visie voor de toekomst, bijvoorbeeld als er op het Suikerterrein een complete wijk ligt van de grootte Hoogkerk of Vinkhuizen. Over het Hoendiep wordt dan niet meer te hard gereden. Er komt geen uitgaande weg bij. Geniet van dit verkeersluwe stadsdeel, zolang het nog kan!
Allert van der Hoeven

 

Westermare uitgeverij     Zuiderweg 38, 9745 AD Hoogkerk    E info@westermare.nl | www.westermare.nl