Gewonde bij ongeluk hoogkerk

publicatie: 21-05-2018

Hoogkerk - Bij een verkeersongeluk op Pinksterzondag op de Zuiderweg in Hoogkerk is een automobilist gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 13.45 uur ter hoogte van de kruising met de Bangeweer. De bestuurder van een grijze Opel reed op de Zuiderweg terwijl vanaf de Bangeweer een grijze Volkswagen de Zuiderweg wilde opdraaien. Vermoedelijk door een voorrangsfout botsten beide voertuigen op elkaar.

 

Hulpdiensten waren snel ter plaatse. De Volkswagen-bestuurder kwam er zonder kleerscheuren vanaf, de Opel-automobilist raakte gewond en moest in een ambulance behandeld worden. Politieagenten hebben het verkeer in goede banen geleid, en hebben onderzoek gedaan naar de precieze toedracht. Tekst en Foto's: Groningsnieuws.nl

>>> Terug naar het overzicht
De veilige auto, enge gedachte
Het kan gewoon, je auto die vanzelf in het slot schiet, met de ­sleutels erin. Hoe vervelend dat kan uitpakken, bleek wel in Ruskenveen, vorige week. Kind al in het stoeltje, oma gooit het portier dicht en de auto schiet in het slot, met de ­sleutels in de auto. Paniek alom. Met het nodige kunst- en vliegwerk is het kind er maar net op tijd uitgehaald. 
Het is een voorbeeld van het lasti­ge dilemma tussen veiligheid van je spullen en van de mensen, vooral kinderen. Hoe ver kun je gaan? Auto’s schieten vanzelf in het slot, na een halve minuut. Slim, want als je dan  in je huis per ongeluk op het open-knopje
hebt gedrukt, zorgt je auto er zelf voor dat snodaards geen kans krijgen ‘m mee te nemen.
Een ruit inslaan blijkt in de praktijk ­lastig, omdat het veiligheidsglas van auto’s maar moeilijk kapot gaat (tip: gebruik een puntig voorwerp, zoals de voor dit doel gemaakte lifehammer).
Technisch kan er steeds meer, zeker bij auto’s. Maar ik vind het best een enge gedachte, hoe snel je leven op het spel kan komen te staan. Het jongetje in kwestie zat naar schatting een klein halfuur vast in die auto. Hij was oververhit, in de war en wankel op de benen. Iemand in minder gezonde toestand had in die tijd al een hartstilstand kunnen hebben.
Hulpdiensten kunnen niet altijd op tijd ter plaatse zijn,
meldden zij zelf. Het is wat er op dat moment beschikbaar is en hé, je kunt toch een ruitje intikken?
Dat er in de paniek geen puntig voorwerp is gepakt, kun je je goed voorstellen. Gelukkig zetten de omstanders door totdat het kind gered kon worden, door een dunne dame door het kleinste raampje te duwen, dat als enige het wel begaf.
Enge gedachte. Een kind moet altijd gered kunnen worden, ook zonder lifehammer. Tijd voor een goed gesprek met de autofabrikanten en hun blinde vlek voor levensbedreigende veiligheidssnufjes.
Allert van der Hoeven

 

Westermare uitgeverij     Zuiderweg 38, 9745 AD Hoogkerk    E info@westermare.nl | www.westermare.nl