Applaus voor brandweer na redden pony in Reittdiepwijk

publicatie: 27-05-2018

Reitdiep - De brandweer heeft zaterdagavond na ruim anderhalf een te water geraakte pony gered. Drie kinderen zagen de pony aan de Hoogeweg in de sloot zitten en waarschuwden de hulpdiensten. De rukte brandweer uit met een tankautospuit. De brandweerlieden van de tankautospuit deden een reddingspoging, maar deze mislukte.

 

Hierop vroegen zij assistentie van het hulpverleningsvoertuig en duikers. De duikers gingen het water in om de pony een halster om te doen. Hierna trok het hulpverleningsvoertuig de pony aan de halster het water uit. Toen deze op het droge stond, ontving de brandweer een groot applaus van het toegestroomde publiek.

>>> Terug naar het overzicht
De veilige auto, enge gedachte
Het kan gewoon, je auto die vanzelf in het slot schiet, met de ­sleutels erin. Hoe vervelend dat kan uitpakken, bleek wel in Ruskenveen, vorige week. Kind al in het stoeltje, oma gooit het portier dicht en de auto schiet in het slot, met de ­sleutels in de auto. Paniek alom. Met het nodige kunst- en vliegwerk is het kind er maar net op tijd uitgehaald. 
Het is een voorbeeld van het lasti­ge dilemma tussen veiligheid van je spullen en van de mensen, vooral kinderen. Hoe ver kun je gaan? Auto’s schieten vanzelf in het slot, na een halve minuut. Slim, want als je dan  in je huis per ongeluk op het open-knopje
hebt gedrukt, zorgt je auto er zelf voor dat snodaards geen kans krijgen ‘m mee te nemen.
Een ruit inslaan blijkt in de praktijk ­lastig, omdat het veiligheidsglas van auto’s maar moeilijk kapot gaat (tip: gebruik een puntig voorwerp, zoals de voor dit doel gemaakte lifehammer).
Technisch kan er steeds meer, zeker bij auto’s. Maar ik vind het best een enge gedachte, hoe snel je leven op het spel kan komen te staan. Het jongetje in kwestie zat naar schatting een klein halfuur vast in die auto. Hij was oververhit, in de war en wankel op de benen. Iemand in minder gezonde toestand had in die tijd al een hartstilstand kunnen hebben.
Hulpdiensten kunnen niet altijd op tijd ter plaatse zijn,
meldden zij zelf. Het is wat er op dat moment beschikbaar is en hé, je kunt toch een ruitje intikken?
Dat er in de paniek geen puntig voorwerp is gepakt, kun je je goed voorstellen. Gelukkig zetten de omstanders door totdat het kind gered kon worden, door een dunne dame door het kleinste raampje te duwen, dat als enige het wel begaf.
Enge gedachte. Een kind moet altijd gered kunnen worden, ook zonder lifehammer. Tijd voor een goed gesprek met de autofabrikanten en hun blinde vlek voor levensbedreigende veiligheidssnufjes.
Allert van der Hoeven

 

Westermare uitgeverij     Zuiderweg 38, 9745 AD Hoogkerk    E info@westermare.nl | www.westermare.nl